Results 1 to 10 of 10

Thread: HDD Setup help needed

  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    Nov 2009
    Posts
    18
    Thanks
    6
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    HDD Setup help needed

    I have got myself a western digital my passport essential 250gb to use for games, i went to this tutorial http://www.wiihacks.com/recommended-...s-usb-hdd.html, i then went to Computer management/disk, right clicked the drive to delete a partition, then right clicked to change drive letter and thats all it will let me do, i cannot create a new partition or make the partition primary or active, so i unplugged the drive to stat again and the drive loads smartware and tells me that i need to format the drive but i have no option anywhere to format it

  2. #2
    New Member Sunny87's Avatar
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    UK
    Posts
    78
    Thanks
    1
    Thanked 17 Times in 17 Posts
    Quote Originally Posted by Jasonm View Post
    I have got myself a western digital my passport essential 250gb to use for games, i went to this tutorial http://www.wiihacks.com/recommended-...s-usb-hdd.html, i then went to Computer management/disk, right clicked the drive to delete a partition, then right clicked to change drive letter and thats all it will let me do, i cannot create a new partition or make the partition primary or active, so i unplugged the drive to stat again and the drive loads smartware and tells me that i need to format the drive but i have no option anywhere to format it
    Download WBFS manager install it onto your pc, select the portable HDD volume and it will ask if you want to format it as WBFS click yes and it should install and work, WBFS HDD will not work under windows you can only manage it using WBFS manager.
    I'm now into retro games console hacking and development.
    Currently working on Nintendo 64 if you want to help PM me.

  3. 1 User Says Thank You Sunny87 For This Useful Post


  4. #3
    Junior Member
    Join Date
    Nov 2009
    Posts
    18
    Thanks
    6
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Managed to find the drive but not sure what i have done, when i insert the usb to the pc i get 2 drive letters, one is L that asks me if i want to load smartware and the other is M which it keeps saying that i need to format before use.
    I have opened WBFS and clicked the drive to M and formatted, it has let me transfer an iso over which i have tried on the wii, it found it but wouldn't run it but i have had the same problem burning the same file, so i am just getting another game to see if that works

  5. #4
    New Member Sunny87's Avatar
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    UK
    Posts
    78
    Thanks
    1
    Thanked 17 Times in 17 Posts
    Quote Originally Posted by Jasonm View Post
    Managed to find the drive but not sure what i have done, when i insert the usb to the pc i get 2 drive letters, one is L that asks me if i want to load smartware and the other is M which it keeps saying that i need to format before use.
    I have opened WBFS and clicked the drive to M and formatted, it has let me transfer an iso over which i have tried on the wii, it found it but wouldn't run it but i have had the same problem burning the same file, so i am just getting another game to see if that works
    Oh ok I see yeah Ok the drive is in two parts it's new I take it? basicly it has software on there included by the maker of the drive, you may format that part of the drive and keep it to use for other things or you can use windows disk manager and extend the partition of the WBFS drive but you will have to format back to NTFS or FAT before you can do that.
    I'm now into retro games console hacking and development.
    Currently working on Nintendo 64 if you want to help PM me.

  6. #5
    Senior Member
    WiiHacks Staff
    Senior Moderator
    Only site donators may send a PM to WiiHacks Staff
    oddgriffin's Avatar
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    New Franklin, Ohio. USA
    Posts
    10,190
    Thanks
    2,206
    Thanked 2,577 Times in 2,011 Posts
    Blog Entries
    2
    Quote Originally Posted by Jasonm View Post
    Managed to find the drive but not sure what i have done, when i insert the usb to the pc i get 2 drive letters, one is L that asks me if i want to load smartware and the other is M which it keeps saying that i need to format before use.
    I have opened WBFS and clicked the drive to M and formatted, it has let me transfer an iso over which i have tried on the wii, it found it but wouldn't run it but i have had the same problem burning the same file, so i am just getting another game to see if that works
    is there a specific error or are you getting black screen, green screen, or scrolling screen?

  7. #6
    Junior Member
    Join Date
    Nov 2009
    Posts
    18
    Thanks
    6
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Getting a green screen then constant black screen, i had the same issue when burning the iso. I have just installed GX loader which didn't ask me to format the drive so it must recognise it, i am adding a game from disc to see if that will work

  8. #7
    New Member Sunny87's Avatar
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    UK
    Posts
    78
    Thanks
    1
    Thanked 17 Times in 17 Posts
    Quote Originally Posted by Jasonm View Post
    Getting a green screen then constant black screen, i had the same issue when burning the iso. I have just installed GX loader which didn't ask me to format the drive so it must recognise it, i am adding a game from disc to see if that will work
    play about with the video settings in usb loader GX.
    I'm now into retro games console hacking and development.
    Currently working on Nintendo 64 if you want to help PM me.

  9. #8
    Senior Member
    Join Date
    Sep 2009
    Posts
    4,784
    Thanks
    787
    Thanked 1,791 Times in 1,262 Posts
    Blog Entries
    5
    Do you have 002 fix and the latest ios's? Games the same region as your wii?

  10. #9
    Junior Member
    Join Date
    Nov 2009
    Posts
    18
    Thanks
    6
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Loaded the game onto the HDD, when i use neo gamma R7 the game i just installed loads from usb the first game must be a bad file, when i load the game from usb loader gx i am getting error 002..lol

  11. #10
    Junior Member
    Join Date
    Nov 2009
    Posts
    18
    Thanks
    6
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Managed to find a revision file and put that in the gx loader folder in apps on the sd card, renamed it to boot.dol and i found the 002 fix in settings..!!!!!! i actually have it working now...!!!

    Thanks for all the help everyone

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •