Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 12

Thread: USB HDD not detected in USB loaders, but is for media?

  1. #1

    USB HDD not detected in USB loaders, but is for media?

    Hello, I've been browsing these forums for the past two weeks, learning a lot of the new stuff I could do to my Wii.
    Finally, after doing extensive research on google and all, I figured I'd ask my question.
    I softmodded my 4.3u Wii with Mauifrog's Softmod Any Wii guide and so far everything works good. I found a Maxtor One Touch 160GB external USB HDD in my garage, still factory sealed, and I was pretty stoked. It is detected by WiiMC and can play Movies and Music; I watched a few episodes of south park from it. The only problem is, CFG loader and WiiFlow do not detect it at all! I don't know where to begin and I am prepared to run and post a system check if necessary and appreciate any help you guys may offer. Thanks in advance

    TL;DR wii 4.3u softmodded detected and working in WiiMC but not in USB loaders, Maxtor One Touch 160GB

  2. #2
    New Member isoguy's Avatar
    Join Date
    Jan 2012
    Location
    Australia
    Posts
    582
    I'm guessing your HDD is formatted as FAT32?

    Try using the latest version of USB Loader GX.

  3. #3
    Okay, to update a few things:

    I am actually running 4.1U
    I formatted my Wii, and followed Maui's guide again, completely clean install.
    I formatted my USB HDD again using the FAT32 method on the forums, and followed another guide to use Wii Backup Manager to convert ISO wii games to WBFS onto my USB HDD.
    I have know i have 10 WBFS games on my USB HDD now, the latest USB Loader GX on Homebrew channel, and for some reason it still is not working! it said "Searching for HDD: 11 seconds left" or whatever and stayed there for a while, then "...: -87 seconds left" before it says: "Error ! USB Device not detected." I click OK and it takes me to the Wii Menu.
    I noticed when i clicked on the Homebrew browser again, it stayed at a black screen and would not load until I pressed the power button on my USB HDD to turn it off; Kinda weird.
    The only folder I have in the root of my USB HDD is one I was told to make in the guide called WBFS (W:\WBFS\) with all the converted games in there (W:\WBFS\(game name & ID)\)
    Do I need any other folders/files in there?
    Any help would be wonderful for this is the third time I have formatted and tried a clean install before finally posting.
    Also, thanks for the quick reply, sorry I didnt get back quicker!

  4. #4
    New Member isoguy's Avatar
    Join Date
    Jan 2012
    Location
    Australia
    Posts
    582
    Well, so far you've done everything correctly. With the games, I name them with just their ID. So they would look like "gameID.wbfs". So a file with just the game ID as it's name.

    Let me know if that works.

  5. #5
    Senior Member Shift_Lock's Avatar
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    The City of Rain
    Posts
    5,932
    Have you set the HDD as primary and active? and was it a full format or a quick format?
    [SPOILER= Did I come off like a jerk?? Read more here]Shift_Lock On Forum Issues - Vol. 1

    Disclaimer:
    First I would like to state that this is one persons point of view. It does not reflect this site (wiihacks.com) or any other staff/mod/or admin here. It is solely mine. Now even though a few may have similar points of view this should be taken as one person’s opinion. Also. This DOES NOT reflect all users and noobs here.. Just a select few personality types that pop in time to time. Let’s get started!

    [SPOILER="Outlook On Forum Rules "]Now I realize many of you did not even read the rules and just agreed to them.. Kind of like signing a legal contract without reading the clause that states you just sold your life away… It happens... When it does, YOU are still responsible and held liable for your actions. No matter how much you think its BS... It’s still on you. I for one am among those who did just that when I signed up here... (Shame on me I know) I to did not read them immediately (however I did speed through it to get a general idea)... I was quickly referred to them a few times do to not being thorough enough with “speed reading”...

    [SPOILER="Why we have rules on this site"]The rules here at wiihacks are here for a few key reasons. I’m only going to hit a few.

    Conduct - We know it’s the net, and there are a lot of internet gangsters/bully’s/and plain jack ass’s... We don’t like that here. The ways users conduct themselves reflect the site... We want user to enjoy coming here but respect in general is needed. Flaming and such results in infractions/bans so don’t do it.

    Piracy – This is a big one here, and no one seems to understand... First of all IT IS AGAINST THE RULES OF THE SITE! Which every last one of you members had to agree to follow prior to being a member here. Copyright laws vary from place to place so they are different for others. But we have to follow our copy rights here to protect our site. We DO NOT support piracy and will not assist in it. We don’t want to lose our wonderful site that you as a user come to, to find help. Big brother (the government) and big “N” (Nintendo) may be watching along with a vast amount of other private sectors looking to stop the pirating of copy righted material. Shutting down sites that support it are somewhere at the top of the list to reduce this.

    Personally, I don’t care what you do... I don’t care what your online habits are or how much porn/software/media you download every day. It’s your computer and your life. YOU are responsible for anything that may occur from that. Users who lack a way with words to express themselves in what they are trying to do may get wrongly accused of being a pirate and these things occur: warnings/infractions/bans/threads closed/YouTube videos of dancing pirates/ and many many possible pictures pointing you out.

    We as staff here are obligated to abide by and enforce forum rules. Whether we believe their valid or not. They are in place to protect the site and members of our community. I won’t allow a poor decision result in losing this site.

    Cheating – Play Fair... I support it... Nothing I hate more than losing to a cheater... If I lose I want it to be because the other person was actually better. Cheating takes the fun out of the game... Why make it easier? Do you suck that bad at it? Don’t like the challenge? GET A DIFFERENT GAME! We don’t support cheats here. Users will not be given help on how to become invincible or walk through walls... you want god mode? Unlimited ammo? Go Google it somewhere else. Don’t ask about it here.[/SPOILER]

    There are a lot of users/members that say “this is wiihacks wtf?” or "that’s the point in hacking a Wii”... No it is not….. We assist users in backing up their legally purchased games so they don’t get ruined in the future (we know how kids are)... Before backups I had bought 3 Mario karts! Ridiculous… Anyways, it also allows us to fully enjoy the console and the convenience that some mods add to the system. We make it custom and set it up the way we like it. Kind of like your pc. A lot of users buy the Wii just so they can do that! I will ban anyone who tries to argue that point... Dont be ignorant... [/SPOILER]

    [SPOILER= “So you Think You’re a Hacker”]Warning: Spoiler below is a rant. [SPOILER= "Shift_Lock's Rant about the tough guys"]Really guy? We are “Modder’s” at best... most users aren’t even that. A hacker would shut down this site with a single code line… Not sit here claiming he’s one arguing about rules and why he needed help... I’m not saying we don’t have members that are real “hackers” but face it... You aren’t one of them... Coders and developers are fantastic people that make all this possible. And some of those guys truly are considered hackers at some level. Now, could they hack the pentagon? Probably not, but maybe. Who knows... lol

    The point of this is for those of you that come on here thinkin you’re hot [nice word]... If you were a hacker you wouldn’t need our help and wouldn’t need to hide behind a proxy or redirect to post your nonsense… Get over yourself and just follow our guides. If you can’t “hack” a Wii, what can you do? Can you hit the logout button? Try It! How about facing your fail and going back to the guides to read some more… Leave the “hacking” to the REAL hackers out there. /end rant[/SPOILER][/SPOILER]

    [SPOILER= “Need Help?”] That’s why you’re here right? To get help Modding your Wii. Some users can just navigate the site and never need to post a thing because they can search, read and are on some level tech savvy. Other users need assistance. That’s why we are here... To support and assist those who need the help to mod or to help find solutions to their problems. We like to help… but... We don’t always like to spoon feed arrogant people who demand help or can’t use the search function... If our search is too hard to use there is Google, and if you can’t use Google then you SHOULD NOT mod your Wii...

    We see the same issues every day, same posts, same questions, same answers…. SEARCH FIRST!!! Read a little… Geez people! Too lazy to search for a solution, but can type a wall of text that takes 15 mins to read? C’mon man… step up your game... My spoon hand is getting tired, gonna have to just start [nice word] slapping people with it…

    Don’t be lazy... Help us, help you... If you’re really stuck then we take no issue helping as long as it’s within the lines of the rules... The “grey” area is kind of tough... The staff is here on OUR own time and do not get ANYTHING for being here helping you... We are not paid and don’t see any part of the donations... The donations go strictly to site development. Can you fathom how much it costs to run a site of this level and host the files that we do? Everything costs money... Just not the staff here so remember that the next time you are impatient or lazy... We aren’t getting paid... We are helping because we want to... So keep your cool and dont lose your head... Don’t give us reasons to NOT help you. If you do, well... Then we won’t...[/SPOILER]

    [SPOILER= "Mutli Threads, Double Posts and bumping"]Ok.. So It might not bother you but it bugs the crap outta me! It clutters the forum and makes you come off as impatient and ungrateful.

    Mutli threads - Do you really need more then one?? Mods and staff see EVERY POST MADE! You only need one thread for your issue.. Dont create more then that..

    Double posts - You have an "EDIT" button... it will be right under your post to the right.. it will say "EDIT".. say it with me now.. "Eh-d-it" ...... Use IT!!!

    Bumping - If no one has got to you yet there IS a slim chance it was missed.. probably not.. As we answer what we know. so if we dont know, We will leave it for someone else or atleast contact another Staff member for assistance. So WAIT and be PATIENT!You can bumpAFTER 24hrs! and that it!!! I will infract/ban/scold/kick your dog/delete any users who abuse this after warnings....[/SPOILER]
    More to come (without a doubt) so stay tuned for the next edition! Peace I’m out![/SPOILER]
    [/spoiler]

  6. #6

    HDD ISSUE Urgent

    Alright heres the deal. I have a iomega Screenplay MX2 hdd which i formatted and removed all the partitions. I have formated it from NTSF to Fat32. Now the issue was i couldnt get the dang thing to detect at all, well i plugged the usb cable in to the wii while it was on and then plugged the power to the hdd in and it detected it instantly on wii Brew Channel. Yet when i go to CFG usb Loader i get the error Hdd not detected or non responsive you know the whole retry thing even though homebrew is running from the Hdd. So how do i get the cfg loader to detect hdd it says and i qoute. make sure its plugged into Port 0 which is the first usb slot near the edge which it is plugged into, i tryed everything , retarting etc and nothing works. It seems it doesnt have to be all in wtfs becuase i have a folder called WTFS which has the wtfs game files in it and worked the same off the SD Card. I have copied all the SD files to the Hdd including but not limited to the boot.elf. and all the other files used to bring homebrew channel onto the wii plus all the cfg loader files, i mean everything. Everything that made the cfg loader work fine on the sd card was copied to hdd. Now when i do load up the cfg loader and gives me info , it says base cfg loader sd/cfg loader even though its on the Hdd drive where shouldnt it say usb hdd? i need help asap please comment . its not like its not detecting it all becuase homebrew picks up the hdd when u hit 1 on the wii remote and switch to usb hdd. please help. thank you. BTW it was modded via modmii if that helps and yes i have installed ios249 and the games work fine via sd card.

  7. #7
    New Member isoguy's Avatar
    Join Date
    Jan 2012
    Location
    Australia
    Posts
    582
    Hi porter,

    Firstly, I would like to inform you that this is someone else's thread - it's much better to start your own thread as the mods on this site don't really approve of "hijacking" threads. But don't worry, I see that you are a new member so you are not familiar with all the rules

    As for your problem, many people have had similar problems with their HDDs not picking up automatically in the USB loader. Try searching for your problem and I am sure you will find a solution.

    I would recommend that you try to update your USB loader as this may solve the problem. I do not think that your softmod is out of date but it would be great if you could post a syscheck.

  8. #8

    Update Issue!

    Quote Originally Posted by isoguy View Post
    Hi porter,

    Firstly, I would like to inform you that this is someone else's thread - it's much better to start your own thread as the mods on this site don't really approve of "hijacking" threads. But don't worry, I see that you are a new member so you are not familiar with all the rules

    As for your problem, many people have had similar problems with their HDDs not picking up automatically in the USB loader. Try searching for your problem and I am sure you will find a solution.

    I would recommend that you try to update your USB loader as this may solve the problem. I do not think that your softmod is out of date but it would be great if you could post a syscheck.
    First i would like to apologize to the user whom i highjacked thier thread. I am new to using forums and only used them a few times in my life when things seem desperate.

    Now on to business so i can delete the thread, What upload do i use? i mean neogamma states no usable partition found or something like that. USB Loader GX does the whole usb device not responding please wait blah blah blah and then retry 1...2...3.. etc. Also i have tried wii flow which give me the loading screen then freezes. i have done the cfg loader which gives the retry screen and then it times out states rev-1 error or something like that. Listen what loader do u think will work? i mean like i said homebrew detects usb but not loader. also i did try installing ios222 etc using the installer ( 9681-cIOS222rev5_installer ) and what happens is it installs for a while and then screen goes blank wii mote turns off and flashes and i have to manually hold the power to restart it. so i dont know what to do guys!

    please help me solve this issue so i may close the thread or at least delete my comments from this thread.

    Thanks everyone!

  9. #9
    New Member isoguy's Avatar
    Join Date
    Jan 2012
    Location
    Australia
    Posts
    582
    Don't worry about the thread, I was just giving you a heads up mate

    What wad installer did you use?

    Use Multi mod manager - it's my favourite. Click on load another IOS and choose 249. Then click install wad and install your cIOS.

    I use USB Loader GX 2.3 (latest version) with my WD Elements SE 1 TB and it works fine.

    I don't think your problem is your loaders, it's you HDD. Try using another HDD (if there is a spare one) or just a USB or something...

  10. #10
    well why is it working with homebrew not the loader? i mean if it was the hdd it would work with the home brew ethier right? and as for wads i dunno i have a crap load of cios i think LOL anyways i will get back to u in a minute i have maybe found a solution

Page 1 of 2 12 LastLast

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •