Page 60 of 295 FirstFirst ... 1050585960616270110160 ... LastLast
Results 591 to 600 of 2945

Thread: [GUIDE] - DIOS MIOS v2.10 - Play Gamecube Backups From Your USB HDD

  1. #591
    Moderator
    Only Site Donators Can PM Staff
    VWA
    SNES_Master's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Posts
    4,216
    Thanks
    993
    Thanked 1,127 Times in 886 Posts
    Quote Originally Posted by crychair
    So I have the usb loader gx r 1200 with d2x v8 iso56 and Dios Mios v2.2
    When i get to usb loader gx i click the game (Im pretty sure I have all the setting right.) and it starts to load.
    It gives me the same DML cant use no disk feature or w.e (The same thing SNES got earlier in this thread but I couldnt find it to get the fix.)
    And then it goes to black, after a few seconds the Dios Mios screen pops up. Then black again. And i waited a few minutes and nothing came back. (These im trying to play from an hdd btw)

    Ive been working at this stuff for the past two days and have become more familiar with everything thats actually going on. Any help would be wonderful.

    My isos that I am using I used usb loader gx to rip from the disks to my hdd. I have the compression settings on in the usb loader.
    (I only have 4 games, Luigis mansion, windwaker, sm sunshine, and pikman)
    Im using a 320gb wd passport. one of the older models.
    Ive tried reinstalling both the usb loader and dios mios. Have not tried the cios because im not really sure what it does.

    Thanks for any help ive hit a dead end. My final idea is try some other gc isos im going to try that later.

    Thanks again
    Go to the main settings section (gears on the bottom left) then look for the "NoDisc" and "NoDisc+" settings, turn them both OFF, and make sure all your games are set to "Use Global" for those in the individual game settings.
    The cIOS doesn't matter for GC games, only cMIOS, MIOS, DIOS MIOS etc etc.

    Make sure your HDD is formatted correctly (FAT32 32kb clusters) and make sure your GameCube games are on the primary active partition (I recommend using just one FAT32 32kb partition anyway as you don't really need 2 partitions if the HDD is just for Wii). Lastly you can try re-ripping the games with CleanRip and using the clean ISO image (just name it "game.iso" and put it in the correct folder location) some people have cited having issues with DiscEx.

    Sent from my iPhone using WiiHacks

  2. #592
    New Member
    Join Date
    Jul 2012
    Posts
    10
    Thanks
    1
    Thanked 1 Time in 1 Post
    So no disc thing worked. It doesnt give me the error message.

    I tried Luigis mansion this time and the wii just turned off after showing a black screen.
    Could this mean there is a problem with the Dios Mios or could it be just a bad iso.

    Im going to try the cleanrip program now.

    And just for more info I am using a fat32 drive with 32k clusters and there is only one partition ont he drive I used the EaseUS partiton program to make it primary and active which I dont think i needed to but w.e.

  3. #593
    Moderator
    Only Site Donators Can PM Staff
    VWA
    SNES_Master's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Posts
    4,216
    Thanks
    993
    Thanked 1,127 Times in 886 Posts
    Quote Originally Posted by crychair
    So no disc thing worked. It doesnt give me the error message.

    I tried Luigis mansion this time and the wii just turned off after showing a black screen.
    Could this mean there is a problem with the Dios Mios or could it be just a bad iso.

    Im going to try the cleanrip program now.

    And just for more info I am using a fat32 drive with 32k clusters and there is only one partition ont he drive I used the EaseUS partiton program to make it primary and active which I dont think i needed to but w.e.
    It could be a bad ISO, Do any other GC games work for you? Also are you running the game through DiscEx?

    Sent from my iPhone using WiiHacks

  4. #594
    New Member
    Join Date
    Jul 2012
    Posts
    10
    Thanks
    1
    Thanked 1 Time in 1 Post
    I am not running them through DiscEx. I just did a cleanrip of windwaker. I then plugged the hdd to my computer and changed the file names and root to match what you need for gc games.
    /games/Legend of Zelda The Wind Waker[GXXXXX]/game.iso (i forgot what it was but clean rip gives you the game code)

    When i ran it through usb loader gx I got the dios mios screen and it faded out to black then nothing... it shouldnt take more than a min or two right?

    Thanks SNES

  5. #595
    Moderator
    Only Site Donators Can PM Staff
    VWA
    SNES_Master's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Posts
    4,216
    Thanks
    993
    Thanked 1,127 Times in 886 Posts
    Quote Originally Posted by crychair
    I am not running them through DiscEx. I just did a cleanrip of windwaker. I then plugged the hdd to my computer and changed the file names and root to match what you need for gc games.
    /games/Legend of Zelda The Wind Waker[GXXXXX]/game.iso (i forgot what it was but clean rip gives you the game code)

    When i ran it through usb loader gx I got the dios mios screen and it faded out to black then nothing... it shouldnt take more than a min or two right?

    Thanks SNES
    Try making the game path like this:

    USB1:/Games/GZLE01/game.iso

    Don't include the name on the folder, just the title ID as my example shows, see if that works.

    And no, with DM you should see a big GC symbol and only have about 10sec wait...how are you loading USB Loader GX? HBC or Forwarder channel?

    Sent from my iPhone using WiiHacks

  6. #596
    New Member
    Join Date
    Jul 2012
    Posts
    10
    Thanks
    1
    Thanked 1 Time in 1 Post
    I am not running them through DiscEx.

    Just ran cleanrip on wind waker. Any way to have clean rip root and name the gc Iso correctly?
    Also when I ran cleanrip it searched for updates and I guess could not get on the internet. Is this bad? I have Ethernet plugged in through an adapter.
    At the end it onyl told me it could not verify it with xxx.xxx (sorry dont remember the file name i shouldve wrote it down.)

    but anway I plugged my hdd into my comp and canged the file name and root
    USB:/Games/Legend of zelda the wind waker[GXXXXX]/game.iso (again sorry dont remember the game code but cleanrip gives it to you)

    I tried to run it with usb loader gx and the dios mios screen came up then it faded to black. Then nothing for about 2-3 min. It shouldnt take longer than that. wii was unresponisve so i just held the power button.

    Any advice? I feel like I am very close....

    Thanks SNES

    sorry for the double post I thought it didnt work.

    I was using a fowarding channel so Ill try both of those now

    Please Use The Edit Function.
    Last edited by Jax; 10-14-2012 at 07:24 AM. Reason: Merged Posts.

  7. #597
    Moderator
    Only Site Donators Can PM Staff
    VWA
    SNES_Master's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Posts
    4,216
    Thanks
    993
    Thanked 1,127 Times in 886 Posts
    Quote Originally Posted by crychair
    I am not running them through DiscEx.

    Just ran cleanrip on wind waker. Any way to have clean rip root and name the gc Iso correctly?
    Also when I ran cleanrip it searched for updates and I guess could not get on the internet. Is this bad? I have Ethernet plugged in through an adapter.
    At the end it onyl told me it could not verify it with xxx.xxx (sorry dont remember the file name i shouldve wrote it down.)

    but anway I plugged my hdd into my comp and canged the file name and root
    USB:/Games/Legend of zelda the wind waker[GXXXXX]/game.iso (again sorry dont remember the game code but cleanrip gives it to you)

    I tried to run it with usb loader gx and the dios mios screen came up then it faded to black. Then nothing for about 2-3 min. It shouldnt take longer than that. wii was unresponisve so i just held the power button.

    Any advice? I feel like I am very close....

    Thanks SNES
    CleanRip has no settings so unfortunately you get what you get, you have to do the renaming yourself or allow DiscEx to do it for you. The update is for the dat files, not really necessary. As long as it gave you a message saying it was successful the rom should be good, it just wasn't able to check the md5 to make sure...also try launching via HBC and see if that helps.

    Sent from my iPhone using WiiHacks

  8. #598
    New Member
    Join Date
    Jul 2012
    Posts
    10
    Thanks
    1
    Thanked 1 Time in 1 Post
    ok thanks.

    So now i tried it through homebrew and a fowarding channel and they both come up wiht the GC logo with DM under it and then cut to black and nothing.
    I can figure out what is wrong. I might try to reinstall DM2.2 or something like that. I was going to install 2.1 but I cant find it anywhere, jus tto see if that was the problem.

  9. #599
    New Member
    Join Date
    May 2009
    Posts
    11
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Quote Originally Posted by SNES_Master View Post
    I've always had good luck with my Seagates, but a couple people I know had WDs and had them die after only owning them a year....but I also know people who have WDs and have no issues at all so who knows. In either case it definitely is strange that your HDD and some other USB devices aren't working right with this using FAT32 32kb clusters, when you said that some are. Wish I could help you out here but I'm not sure what else to say about it, it's oblivious the HDD is having issues with either the program or the Wii itself. Hope you can solve the issue.

    Sent from my iPhone using WiiHacks
    I've gone through about six Seagate HDD's, for some reason about a year of use they start to make noise and about another year after that they lock up. I've seen my share of bad WD HDD's, but I've just never experienced it myself, I still have both my first WD laptop HDD's I used in a desktop build about 4 years ago, that desktop still gets used to this day. I also put a Seagate Barracuda 160GB in it as well for backup purposes. My guess is that those devices go into a sleep state once you get to a certain part of the game, usually after the first few opening cut scenes of first party Nintendo games. I have an old Kingston 4GB that I tried this on and it actually froze the Wii when USB Loader GX tried to initialize the USB stick. That Kingston never did like consoles, works on PC's just fine though, must be the way it operates that consoles don't like.

    Quote Originally Posted by candylove View Post
    Just because your wii games are on a logical partition does not make the fat 1st partition. You have to make all partitions logical and change the fat to primary 1st plus active and then the other partition could primary as long as the fat is the first partition

    since I am having problems trying to edit my posts just want to mention that DiscEX never compress any of my GCgames you need GCReEx to compress it and in fact if you compress it with GCReEX, DiscEX says it is under-dumped so I do not compress any of my GC games and I still use DiscEX and all my GCgames works perfect and it does not matter how many partitions you have on the hard drive primary or logical the FAT32 has to be 1st partition for GC games to work
    2TB WD, Ist partition FAT32 primary plus active, 2nd partition NTFS primary for the 1st Wii
    1.5TB Seagate, one partition FAT32 primary for the 2nd Wii
    500GB Toshiba, one partition FAT32 primary for the Wii, Xbox360 or PS3
    no issues with all three hard drives all Wii and GC backups and homebrew works perfect, do not even need a SD card

    since wad manager1.7 does not let me install wads from USB, I sometimes use wad manager 1.8
    You mistake what I've said, in Aomei Partition Assistant I set the main partition with my GC games on it to the Primary partition and it's already set as active, then my logic partition is the WBFS format. The reason I have it split like that is to use the main partition as file storage for everyday use plus my GC rips and use my WBFS partition for my Wii rips. Like I had said before, usually it's not the HDD that causes issues, it's the controller/bridge it uses that has issues. My external works fine for everything else on the Wii including Wii rips, music and my ripped DVD movies played through WiiMC.

    Theoretically that should work fine, but it doesn't, so I'm going to see if formatting it to FAT32 with 16KB Clusters works, because both other flash drives that work are running 16KB clusters.

  10. #600
    Moderator
    Only Site Donators Can PM Staff
    VWA
    SNES_Master's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Posts
    4,216
    Thanks
    993
    Thanked 1,127 Times in 886 Posts
    Yeah, I guess it's just luck of the draw sometimes. I've been using a 1TB Seagate for at least 3yrs now and had no issues (well, VBA GX tried to save to it while the drive was sleeping and corrupted the whole damn thing lol) but I was able to recover the data and have no more issues, I just make all my apps and such save to SD now. Anyway, 16kb clusters is also acceptable for DM, it's just anything above 32 that won't work. Again, I wish you good luck in solving the issue but I think I've reached the peak of what I can offer for advice and assistance lol.

    Sent from my iPhone using WiiHacks

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •