Results 1 to 7 of 7

Thread: Wii outputs Component but not Composite

  1. #1
    New Member erikie's Avatar
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Netherlands
    Posts
    524
    Thanks
    8
    Thanked 170 Times in 141 Posts
    Blog Entries
    2

    Wii outputs Component but not Composite

    I have a wii that works fine when using a component cable.
    When I plug in the composite cable there is no video output.
    And when I plug in a scart cable, the image is not synced properly. You can see the text / menu but it is garbled over the screen and every 5 or 10 sec. it loses signal and then comes back. The fuses to the composite out are OK.
    Any idea what this could cause?

  2. #2
    Senior Member
    WiiHacks Staff
    Forum Administrator
    Only Site Donators Can PM Staff
    nightstah's Avatar
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Repatriated to WH
    Posts
    18,311
    Thanks
    1,803
    Thanked 4,246 Times in 3,571 Posts
    Blog Entries
    5
    Quote Originally Posted by erikie View Post
    I have a wii that works fine when using a component cable.
    When I plug in the composite cable there is no video output.
    And when I plug in a scart cable, the image is not synced properly. You can see the text / menu but it is garbled over the screen and every 5 or 10 sec. it loses signal and then comes back. The fuses to the composite out are OK.
    Any idea what this could cause?
    Let me ask you the n00b question of the day: did you check your Wii's settings? You have to change the output in settings to support whatever hookup you're using. Example: in my bedroom I have it composite; when I moved to the living room, I changed it to component as better hookup there. The Wii does not auto-detect output method...

    Nightstah

  3. #3
    New Member erikie's Avatar
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Netherlands
    Posts
    524
    Thanks
    8
    Thanked 170 Times in 141 Posts
    Blog Entries
    2
    I installed the whole system from scratch. Everything is off and only a bare system is used. That should have brought all settings to default again.
    And when I take another wii I can use all three cables without an issue and get a screen on all of them (composite / RGB / Component)

  4. #4
    Senior Member
    WiiHacks Staff
    Forum Administrator
    Only Site Donators Can PM Staff
    nightstah's Avatar
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Repatriated to WH
    Posts
    18,311
    Thanks
    1,803
    Thanked 4,246 Times in 3,571 Posts
    Blog Entries
    5
    Your Wii "remembers" it's settings (um, NAND functions without power in its capacity to keep that in memory). "Should have" as opposed to please check doesn't seem that much to ask. Please check your settings; this is meant to rule out a simple thing, that's all.

  5. #5
    New Member erikie's Avatar
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Netherlands
    Posts
    524
    Thanks
    8
    Thanked 170 Times in 141 Posts
    Blog Entries
    2
    I just checked it, tried all 3 display types available but still no composite video on it.
    Think it is broke

  6. #6
    Senior Member
    WiiHacks Staff
    Forum Administrator
    Only Site Donators Can PM Staff
    nightstah's Avatar
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Repatriated to WH
    Posts
    18,311
    Thanks
    1,803
    Thanked 4,246 Times in 3,571 Posts
    Blog Entries
    5
    Sounds like something ain't right. Thanks for checking on the settings (to rule out it being set improperly). I'd use it in component for now... I mean you said it still works in this mode, so...

  7. #7
    Junior Member
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    ukay
    Posts
    61
    Thanks
    1
    Thanked 2 Times in 2 Posts
    you got peloader you can change the settings in that for composite ...also what setup you running neogamma wiiflow usb loader gx? these can all affect settings ..also the game you trying to play ntsc or pal ?

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •