Results 1 to 7 of 7

Thread: Again the Dual-Layer problem...

  1. #1
    New Member
    Join Date
    Nov 2011
    Posts
    3
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Again the Dual-Layer problem...

    Ok, I'm going to try to explain this as well as I can, but that does mean this'll be quite a long post :S
    Well, here goes nothing:

    My Wii was hardmodded quite some time ago (year or... 2? 3?) with a Wasabi chip (Wasabi 3 I think), which was fine.
    For burning normal games I use Verbatim DVD-R and they all work perfectly. No problems whatsoever.
    But the dual layers... I found that for dual layers you need Verbatim DVD-DL+R, so I got those. I also found that the best would be if they were from Singapore. Sadly, I got them from Thailand and I sure hope that that is not the issue...
    They were rated at 2.4x so that's what I burned them at. For the layer break values I saw people giving exact values (no idea how they got those values, although I would like to know), but also people saying that the ImgBurn 'calculate optimal layer break' function works (which I suppose it should, right?). Using that option I burnt a couple of DL games and they were recognized, booted and everything (at first).

    I have Super Smash Bros. Brawl original so looking at that as a check, everything is fine. I might have had an occasional DRE, but it works normally for the rest. This should mean my Wii doesn't reject dual layers in general.
    I have burned Metroid: Other M (actually finished this one with DRE every now and then, but it was still possible), Samurai Warriors 3 and newly Xenoblade Chronicles as dual-layer games.
    They 'work' as in, it is possible to play them, but the more I play the more often it starts to get stuck and give me disc read errors. Now with Xenoblade I'm just stuck, because whatever I try to do, it gives me a DRE, either right after booting, or right after loading the savegame, or after walking or fighting. In general, whenever I DO something, it gets stuck. I tried Metroid: Other M again recently and for some reason it was now ridiculously slow with loading (I don't think it was that way before).

    I tried cleaning my lens with the official Wii Lens Cleaning Kit. It worked for a while, but then after a couple of hours playing it just gives me more disc read errors. I tried re-burning Xenoblade, which worked for an hour or so... then I got another DRE.

    Now my Wii is away for repairs as the internet told me that DRE's are often caused by dirty, broken or old lenses and my Wii was from the first generation with the wrong lenses I believe (bought it in December 2007 I think). But I got a phone call and he told me that my own Dual Layer game that I gave him to check it with (Metroid) didn't work (well), but an original SSBB which he got from another person does work (no wonder, because mine worked also).

    So generally, I have no idea what's the matter then... The main problem is that my Wii reads Dual-Layers only slowly/poorly with more and more disc read errors.
    Anyone got any ideas?

  2. #2
    Forum Administrator BluPhant's Avatar
    Join Date
    May 2010
    Location
    New England
    Posts
    2,354
    Thanks
    218
    Thanked 1,282 Times in 723 Posts
    As the wiis age, the moving parts (drive) are the most likely to go. Disc loading stinks under perfect conditions. My wii was (is) hardmodded, but as soon as softmodding became available I gave up on discs completely. Instead of beating yourself up trying to figure the right magical combination of discs/moon phase/etc to get your discs to work reliably, consider looking into getting a USB drive and dumping the games to it. It is considerably more reliable in my experience. Read more in the FAQ in my sig, if you like. Best of luck.

    Softmod ANY Wii
    | USB-FAT32 | Error Index | Chat!
    An Introduction To Wii Hacking - MUST READ for all new Wii Hackers
    If I have been of help to you, please click the "Thanks" icon to the left.



  3. #3
    Senior Member
    WiiHacks Staff
    Forum Administrator
    Only Site Donators Can PM Staff
    nightstah's Avatar
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Repatriated to WH
    Posts
    18,722
    Thanks
    1,893
    Thanked 4,390 Times in 3,684 Posts
    Blog Entries
    5
    Quote Originally Posted by Zkarts View Post
    Now my Wii is away for repairs as the internet told me that DRE's are often caused by dirty, broken or old lenses and my Wii was from the first generation with the wrong lenses I believe (bought it in December 2007 I think).
    I hope Nintendo isn't doing the work, lol --- you'll either get offered a repair bill equivalent to a new Wii because of the hardmod installed, or a drive that won't play backups.

  4. #4
    New Member
    Join Date
    Nov 2011
    Posts
    3
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Quote Originally Posted by nightstah View Post
    I hope Nintendo isn't doing the work, lol
    Ah no, I brought it to the same place where I got my Wii modded, but after his phone call I'm starting to doubt whether he is able to do anything...

  5. #5
    Senior Member
    WiiHacks Staff
    Forum Administrator
    Only Site Donators Can PM Staff
    nightstah's Avatar
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Repatriated to WH
    Posts
    18,722
    Thanks
    1,893
    Thanked 4,390 Times in 3,684 Posts
    Blog Entries
    5
    Have him either replace the optics/laser, or the whole drive assembly.

  6. #6
    New Member
    Join Date
    Nov 2011
    Posts
    3
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Quote Originally Posted by nightstah View Post
    Have him either replace the optics/laser, or the whole drive assembly.
    I believe he indeed replaced the laser, but the story was that the modchip is on the drive and if he would replace the drive he wouldn't be able to use a chip on the new drive...
    But it could be that the problem is that the drive doesn't handle dual layers well?

  7. #7
    Senior Member
    WiiHacks Staff
    Forum Administrator
    Only Site Donators Can PM Staff
    nightstah's Avatar
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Repatriated to WH
    Posts
    18,722
    Thanks
    1,893
    Thanked 4,390 Times in 3,684 Posts
    Blog Entries
    5
    Early first gen versions of the Wii (meaning when first produced) had a problem on dual layer games. This wasn't known at the time as no dual layer games had existed. Later with the advent of the titles you mention --- it became apparent. Look at it this way: have him replace the whole drive and softmod the Wii.

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •